Humorom obdarený Pavel ´Čmaňa´Zedníček jubiluje

01.11.2014 Celý región

Hoštice-Heroltice/Bratislava 1. novembra (TASR) – Český divadelný a filmový herec Pavel Zedníček sa dnes dožíva 65 rokov.

Jeden z najpopulárnejších českých hercov svojím humorom dlhodobo oslovuje a baví široké vrstvy divákov. Preslávil sa plejádou rolí v divadle, filme i televízii. "Vždy je mi bližšie divadlo, pretože je teraz a je to živé. Film natočíte alebo urobíte v televízii, pozriete sa na to a poviete si, toto som mohol zahrať ináč, ale už to nespravíte. V divadle si to môžete vyskúšať aj inak, a vidíte podľa reakcie divákov, či to bolo dobré alebo zlé. Z tohto dôvodu mám radšej divadlo", priznal obľúbený český umelec.

Pavel Zedníček sa narodil 1. novembra 1949 v obci Hoštice-Heroltice v českom juhomoravskom kraji. Už na základnej škole bol považovaný za triedneho zabávača. Študoval na kožiarskej priemyslovke v Zlíne, neskôr vyštudoval Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Už počas štúdií účinkoval v brnenskom divadle Na provázku. Krátko po skončení školy nastúpil do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem. Kamaráti a kolegovia Jiří Bartoška a Karel Heřmánek tam s ním spolu vystupovali až do roku 1977. Nasledovalo angažmán v pražskom Divadle Na zábradlí. Na jeho doskách vytvoril Pavel Zedníček radu významných úloh, akými boli napríklad Hamlet alebo Don Juan. Ďalšími pôsobiskami umelca s výnimočným komediálnym talentom sa medzi inými stali Divadlo ABC, Národné divadlo v Prahe alebo súčasné divadlo Kalich.

Zľava Pavel Zedníček, Boleslav Polívka a Jiŕí Stivín počas oslavy 60. narodenín českého komika, "Jeho Veličenstva Povalalašského kráľa Boleslava I. Dobrotivého nafurt", čiže Boleslava Polívku, 8. augusta 2009 na Trenčianskom hrade.
Debut pred filmovou kamerou absolvoval Zedníček v epizódnej postave v kriminálke Holka na zabití (1975). O dva roky neskôr si zahral úlohu zraneného remeselníka v divácky obľúbenom seriáli Nemocnice na kraji města (1977). Následne sa stal jedným z protagonistov úspešného zábavného programu pre deti s názvom Malý televizní kabaret (1981). Vo veľmi krátkej dobe si sympatický herec získal popularitu a počas 80. rokov 20. storočia plynule prechádzal z role do role. Svoj talent predviedol v televíznych seriáloch Sanitka (1984), Malý pitaval z velkého města (1986), Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993), alebo Konec velkých prázdnin (1994). K filmovej tvorbe vyťaženého herca patrí napríklad nadčasová psychologická snímka Dobří holubi se vracejí (1988), komédie Chobotnice z druhého patra (1986) a Jak básníkům chutná život (1987) či dráma Tichá bolest (1990). Televízni diváci si Pavla Zedníčka iste pamätajú tiež ako svojrázneho moderátora mimoriadne úspešnej televíznej relácie Kufr (1992) a programu Ptákoviny (1994).

Rozsiahla je aj jeho dabingová práca. Hlasom Pavla Zedníčka hovoril napríklad Frank Lambert v známom sitkome Krok za Krokom (1991) alebo Al Bunda v seriáli Ženatý so záväzkami (1987).

Ku koníčkom českého umelca patrí cestovanie, zaujíma sa o lietanie a hrá na klarinet. Je spoluautorom svojho knižného debutu s názvom "Kurňa! To je život!" (vydalo nakladateľstvo Eminent, 1997).
 
 
 

Vyberte región